Bryndza je náš národný poklad

Pri užívaní antibiotík, nám lekár väčšinou odporučí používať i probiotiká. Tie obnovia takzvané dobré baktérie v našom organizme. Kto si ich už raz kupoval vie, že nejde o lacnú záležitosť. Nevyhadzujte peniaze von oknom. Siahnite po našom národnom poklade, bryndzi.

brandza
 
Bryndza obsahuje také množstvá probiotických kultúr, že s ňou nemôžu súperiť žiadne tabletky. Okrem toho sa celkovo stará o správny chod trávenia i celého organizmu. Pomáha odbúravať cholesterol, čistí pečeň a cievy. Pozitívne vplýva na vstrebávanie inzulínu v našom tele, preto je dobrá pre diabetikov. v neposlednom rade obsahuje vysoké množstvo vápnika. A takto by sme mohli pokračovať do nekonečna.
 
Poznáme viacero druhov bryndze. Najsilnejšie zdravotné účinky má bryndza vyrobená zo surového ovčieho mlieka. Teda z nepasterizovaného. Výrobcovia i odborníci sa zhodujú na jednej veci. V prípade nepasterizovanej bryndze sa nemusíme obávať encefalitídy. Produkt totiž prechádza kvasením, ktoré vírus nedokáže prežiť. Samozrejme isté riziko tu je, avšak ešte nebol zaznamenaný prípad takéhoto typu nákazy.
 
– Ak sa predsa len obávate, aj pasterizovaná bryndza obsahuje probiotické kultúry. Sú však do nej pridávané umelo.

ovce
 
Slovenská bryndza
Aj keď sa o pôvode bryndze špekuluje, v roku 2008 bola práve tá naša bryndza, zapísaná do registra chránených označení pôvodu a chránených zemepisných označení.
Názov „slovenská bryndza“ môžu používať iba tí výrobcovia, ktorí dodržia presne stanovené postupy výroby. Na jej výrobu musia navyše používať iba mlieko oviec, ktoré sa pasú na určitých územiach Slovenska. Čím je zaručená kvalitná pastva.
 
Druhy bryndze:

  1. Letná bryndza- je vyrobená z mlieka, ktoré je nadojené počas leta. Neskladuje sa, ale putuje priamo na výrobu bryndze.
  2. Zimná bryndza- vyrába sa zo skladovaného ovčieho mlieka. Ovce dávajú mlieko iba v letnom období. To sa uskladňuje v sudoch, aby mohla byť vyrábaná aj počas zimy. Spravidla je kombinovaná s kravským hrudkovým syrom. Uskladnené mlieko sa musí poriadne nasoliť. Kravské mlieko pomôže obsah soli znížiť.
  3. 100% ovčia bryndza- je vyrobená iba z ovčieho mlieka. Spravidla ide len o letnú bryndzu.

 
 
Názov bryndza pochádza z rumunského slova „brânză“, ktoré v doslovnom preklade znamená syr. Vyrába sa miesením a solením hrudkového ovčieho syra. Okrem Slovenska poznajú bryndzu tiež v Poľsku, Bulharsku, Rumunsku a na Ukrajine.

Bryndza je náš národný poklad
3.7 (73.33%)3